חדשות

מתוך ויקיתרופות
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
Banner.jpg

Share on Google+ Share on Linkedin E-mail this page Share on twitter.com Share with Facebook
הפסקת עישון קשורה בשיפור ארוך טווח במצב הרוח - עדויות מבטיחות חדשות למעשנים ובפרט לאלו עם בעית בריאות נפשית

שימוש בטבק קשור בחלקו לאפקט הממכר של ניקוטין על המוח. הניקוטין מגרה שחרור של נוירוטרנסימיטורים אשר גורמים להנאה, התרוממות רוח והורדת חרדה ומתח. הפסקה מהירה בניקוטין מאופיינת בעצבנות, חרדה , קושי בריכוז, חוסר סבלנות, מצב רוח ירוד, אינסומניה, עליה בתאבון ותפקוד לקוי ב 24-48 שעות שלאחר הפסקת העישון ונמשכים לרב עד שבועיים-ארבעה מההפסקה. דיכאון הינו אחד הסימפטומים של הפסקת ניקוטין אך ישנו חשש כי הוא עלול להיות קבוע ולכן עלול למנוע ממעשנים וגורמים מטפלים מלנסות להפסיק, ובמיוחד במעשנים עם תחלואה נפשית.

בסקירה סיסטמטית ומטה אנליזה של טיילור וחבריו (Taylor et al, Change in mental health after smoking cessation: systematic review and meta-analysis. BMJ 2103:348:(g1151, הסיקו החוקרים כי הפסקת עישון בהשוואה להמשך, היתה קשורה עם ירידה משמעותית בשיעור דיכאון חרדה, מתח ושיפרה את מצב הרוח ואיכות החיים של הנגמלים מעישון. האפקטים של הגמילה מעישון היו שווי ערך לאפקטים הידועים של תרופות נוגדות דיכאון. למרות מגבלות שונות של מחקר זה, תבנית הממצאים היתה עקבית ותומכת בכך שלפחות אין בהפסקת עישון נזק למצב הרוח בטווח הארוך. בעקבות הממצאים דיינו טיילור וחבריו 3 מנגנונים אפשריים לממצאים. הראשון, הפסקת עישון משפרת את מצב הרוח על ידי החלמה נוירופסיכאטרית המבוססת על שבירת המעגל של שימוש בניקוטין והפסקה. שני, שיפור במצב הרוח יכול בעצמו להמשיך ולעודד הפסקת עישון כפי שנתמך על ידי ממצאים ממטה אנליזה קודמת שהראתה כי מעשנים ללא היסטוריה של דיכאון מג'ורי בעלי סיכוי גבוה יותר לגמילה ארוכת טווח מסיגריות. השלישי, השפעות אחרות (תמיכה חברתית, פעילות גופנית, בופרופיון) יכולות לתרום לשיפור מצב הרוח והפסקת עישון.

השוק הצומח של סיגריות אלקטרוניות גדל במהירות וישנן תחזיות כי הוא יעבור בגודלו את שוק הסיגריות הקונבנציונאליות. עם זאת, מחקרים הראו כי הסיגריות האלקטרוניות אינן תורמות להפסקת עישון והשימוש הכרוני בניקוטין ככל הנראה מבטל את ההשפעות המיטיבות על מצב הרוח שצויינו לעיל.

בתחום הטיפולים הפרמקולוגיים, דיווחים בתר-שיווקיים הראו קשר בין השימוש בורניקלין ובופרופיון לבין תופעות לוואי של עצבנות ודיכאון, אשר לא הדוגם בטיפולי תחליפי ניקוטין. עם זאת, מחקרים אקראיים ואנליזות משולבות הראו כי כשבוע-שבועיים לאחר תאריך הפסקת העישון ישנה ירידה בדיכאון חרדה ועצבנות אשר הינה גדולה יותר עם טיפול פרמקולוגי לעומת פלצבו. יתרה מכך, שני מחקרים אקראיים כפולי סמיות שפורסמו לאחרונה על ורניקלין במעשנים עם דיכאון קליני וסכיזופרניה לא מצאו השפעות שליליות משמעותיות על מצב הרוח.

לכל החדשות >