חדשות

מתוך ויקיתרופות
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
Banner.jpg

Share on Google+ Share on Linkedin E-mail this page Share on twitter.com Share with Facebook
האם פסאודואפדרין בתרופות לצינון גורם לתופעות לוואי לבביות

סוכנות התרופות האירופאית פתחה בבדיקה בעקבות כמה עדויות על תופעות לוואי מסכנות חיים לאחר נטילת תרופות פופולריות לצינון המכילות Pseudoephedrine.

משרד הבריאות: "בישראל לא התקבלו עד כה דיווחים".

לאחר שוועדת הבטיחות של EMA - סוכנות התרופות האירופאית - הודיעה כי החלה בבדיקת תרופות המכילות פסאודואפדרין בעקבות חשש שנטילתן גורמת לסיכון לתסמונת אנצפלופתיה הפיכה אחורית (PRES) ותסמונת כיווץ כלי דם מוחין הפיך (RCVS), מצבים המשפיעים על כלי הדם במוח, הודיע משרד הבריאות כי החל בבדיקת החשדות. העדויות התקבלו בסוכנות התרופות האירופאית על ידי מספר מצומצם של אנשים שנטלו את התרופות וחוו תופעות לוואי קשות.

פסאודואפדרין ניטל במתן פומי ומשמש לבד או בשילוב עם תרופות אחרות לטיפול בגודש באף כתוצאה מהצטננות, שפעת או אלרגיה. בין התרופות המשווקת בישראל ובהן החומר הפעיל: אקמול צינון ושפעת; אדוויל קולד וסינוס; ברונכולט סירופ ופורטה; טיפטיפות אפלפי; נורופן צינון ושפעת; פארמול אף ושיעול; דקסמול סינוס וקולד; היסטפד וסינופד.

לפי סוכנות התרופות האירופאית, סיבת הבדיקה היא בעקבות דיווח של מספר אנשים שנטלו תרופות המכילות את המרכיב ולאחר מכן חוו תופעות לוואי הכרוכות באספקת דם מופחתת למוח. מדובר בתופעות העלולות לגרום לסיבוכים משמעותיים ואף מסכני חיים. הסוכנות האירופאית מסרה כי החלה בבדיקת המקרים ותחליט האם להשעות או לבטל את אישורי השיווק של התרופות המכילות פסאודואפדרין באיחוד האירופאי. גם בבריטניה החלו לבדוק את המרכיב.

בהולנד, מקסיקו וקולומביה נאסר השימוש בפסאודואפדרין ובמדינות רבות אחרות תרופות שמכילות את הרכיב ניתנות רק במרשם רופא. עם זאת, בישראל הרכיב קיים בתרופות פופולריות, רבות מהן תרופות ללא מרשם לטיפול בצינון ושיעול.

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות עוקב כל העת אחרי מידע בטיחותי מישראל ומהעולם ועם קבלת ההודעה של הרשות האירופאית, החל המשרד בבדיקת הנושא. פסאודואפדרין גורם לכיווץ כלי דם וזה המנגנון לפעילותו הרצויה, אך בדומה לכל טיפול תרופתי ייתכנו תופעות לוואי הנובעות מהפחתה בזרימת הדם. במשרד הבריאות לא התקבלו עד כה דיווחים. בסיום הבדיקה ייבחנו הפעולות הנדרשות במידת הצורך".

בארגון הרוקחות בישראל ביקשו להבהיר כי נכון לעכשיו, "תופעות לבביות הנגרמות כתוצאה משימוש בתרופות המכילות את המרכיב פסאודואפדרין לא דווחו בישראל אך נדרשת זהירות ותשומת לב בשימוש בתכשירים מסוג זה. במידה שמטופלים חווים תופעות לוואי מסוג כאב ראש, בחילות או אף פרכוסים, יש לפנות לקבלת טיפול רפואי.

עוד ציינו בארגון הרוקחות כי "כיווץ כלי דם הוא פעולה הגיונית ונדרשת של תכשירים אלו שנועדו לטיפול במצבים של גודש באף, שיעול ושאר תופעות שנלוות לצינון".

מקור:

לכל החדשות >

27.02.2023