תקווה ואופטימיות לחולי להפטיטיס C עם קבלת תוצאות מ"החיים האמיתיים" לאחר טיפול ב-Viekirax/Exviera

מתוך ויקיתרופות
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
Banner.jpg

בשנת 2015 אישר סל התרופות בישראל את השימוש ב- Viekirax/Exvieraלנשאי HCV, גנוטיפ 1, עם דרגת פיברוזיס 3 או 4. מתחילת השנה טופלו בארץ יותר מ-800 חולים ועד סוף השנה צפויים להיות מעל 1,000 מטופלים

תוצאות הניסויים הקליניים של טיפולים רבים אינן משוכפלות ל"חיים האמיתיים". מומחים טוענים כי בדרך כלל אחוזי ההצלחה צונחים בצורה משמעותית כאשר מוציאים את המטופלים מהסביבה המנוטרת של המחקרים הקליניים. אולם, מסתבר כי הניסיון הטיפולי של מעל לחצי שנה מחוץ למחקרים הקליניים, שהצטבר בישראל עם הטיפול החדשViekirax/Exviera , הכלול בסל התרופות לטיפול בדלקת כבד נגיפית (הפטיטיס) מסוגC , מצליח לנפץ את המיתוס. נתונים שנאספו והוצגו לאחרונה בכנסים רפואיים על ידי פרופ' אלי צוקרמן, מנהל היחידה למחלות כבד בבית החולים כרמל ומנהל מחוז חיפה וגליל מערבי של שירותי בריאות כללית, עולה כי תוצאות המחקרים הקליניים של הטיפול משוכפלים בצורה כמעט מדויקת לחיים האמיתיים. "אמנם", אומר פרופ' צוקרמן, מנהל יחידת הכבד בבית החולים כרמל, חיפה, "בשלב זה אין תוצאות סופיות של טיפול במספר רב של חולים אבל תוצאות הביניים בהחלט מספקות תקווה לאופטימיות רבה. תוצאות SVR במספר משמעותי של חולים תתקבלנה בעוד מספר שבועות".

סיבות להצלחת הטיפול

הסיבות עיקריות להצלחה הן מיעוט תופעות הלוואי והשפעתן. "אחת הסיבות לפערים שאנחנו רואים בדרך כלל בין מחקרים לבין Real life Treatment היא הפסקה של הטיפול בגלל תופעות לוואי. בReal life-, היכולת להגיב לתופעות לוואי ולהשאיר את החולים באחוזי תגובה וירולוגית כמו במחקרים היא פחותה מהרבה סיבות: אין ניטור דומה לזה שבמחקרים, אין צוות מספיק מסביב, לא קיימת תמיכה מספקת ועוד.

בנוסף, אומר פרופ' צוקרמן, "ההבדל בין המחקרים שהיו בעבר, למשל בטיפול באינטרפרון, לבין מחקרי ה-Real life עם התרופות החדשות, מתבטא בכך שתופעות הלוואי כיום הן מינוריות, קלות ונסבלות. הטיפול עצמו הוא קצר והתגובה הוירולוגית היא בשיעור גבוה, מה שהופך את החיים של כולם, חולים ומטפלים, לקלים הרבה יותר ולכן, אחוזי ההצלחה ב"חיים האמיתיים" קרובים מאוד לאלה שבמחקרים".

פרופ' צוקרמן מביא כדוגמה סדרה של חולים שקיבלו עד לפני כשנה את הטיפול המשולש. לדבריו, הללו סבלו מתופעות לוואי קשות ביותר ובערך רבע מהחולים (%22) הפסיקו את הטיפול מוקדם – חלק גדול בגלל תופעות לוואי. "לעומת זאת, היום סיכמנו300 חולים שהשלימו הטיפול מתוך כ-800 חולים שקיבלו אותו, ולפי הניסיון שלנו ושל מרכזים אחרים, העזיבה של חולה בגלל תופעות לוואי היתה מזערית, אפסית כמעט: שניים או שלושה חולים מתוך 300. לכן, אנחנו אופטימיים לגבי התוצאות הללו – גם שיעורי התגובה הוירולוגית, לפחות בשבועות שסקרנו, נעה בין 90% ל-100%".

מעבר לתופעות הלוואי המזעריות , סיבות נוספות להצלחת הטיפול: "הוא קצר יותר, הוא פחות מסובך מבחינה לוגיסטית של פרוטוקולי הטיפול, והתמיכה של הצוותים היא יוצאת מן הכלל". מתברר, אם כן, כי השילוב בין מקצועיות הרופאים, יעילות הטיפול ותכנית תמיכה המסייעת בהבטחת היענות ודבקות גבוהות בטיפול, מהווים מרכיבים עיקריים בנוסחת ההצלחה הטיפולית שנרשמה בקרב החולים הללו.

מערכת תמיכה יעילה

פרופ' צוקרמן מבקש לציין את מערכת התמיכה AbbVieCare שהושקה לאחרונה באישור משרד הבריאות עבור חולים המטופלים בויקיראקס/ אקסווירה(Viekirax/Exviera) . מערכת תמיכה זו לא רק בודקת אם קיימות תופעות לוואי ומדווחת עליהן אלא גם מזכירה לחולים את מועדי הבדיקות שעליהם לבצע, כגון בדיקות ניטור שונות. התכנית מנוהלת על ידי חברת WELL-B ומונה צוות של אחיות, עובדים סוציאליים ורוקחים, הזמין עבור החולים באמצעות מוקד תמיכה מקוון ומוקד טלפוני בעברית וברוסית. "זוהי מערכת שבהחלט עוזרת ותומכת בהשלמת הטיפול ובדיוק התוצאות על מנת לאפשר להעריך את התוצאות בהמשך", אומר פרופ' צוקרמן. "אחרי הכל, חלק מהמשך הטיפול מסתמך על תופעות ביניים שמתרחשות בזמנים מסוימים מאוד ומערכת התמיכה מאפשרת לנו להגיע למיטב התוצאות".