חדשות

מתוך ויקיתרופות
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
Banner.jpg

Share on Google+ Share on Linkedin E-mail this page Share on twitter.com Share with Facebook
מחקר: טיפול משולב של צ'מפיקס עם מדבקת ניקוטין עשוי להיות יעיל יותר להפסקת עישון

הוספת מדבקת ניקוטין לטיפול עם צ'מפיקס(®Varenicline- Champix) עשויה לסייע במאמץ להפסקת עישון, כך ביקש להדגים מחקר חדש שהתפרסם בגיליון האחרון של JAMA. תרומתם של טיפולים תרופתיים למאמץ להפסקת עישון כבר הוכחה בעבר, אולם לא ברור האם שילוב של טיפול חלופי לניקוטין (Nicotine Replacement Therapy, NRT) עם צ'מפיקס הוא יעיל ובטוח.


במחקר סמוי, מבוקר, עם הקצאה אקראית ביקשו החוקרים להעריך את הבטיחות והיעילות של טיפול משולב עם צ'מפיקס ו-NRT בהשוואה לטיפול בצ'מפיקס בלבד להתוויה של הפסקת עישון. לצורך כך גוייסו 435 מעשנים בריאים למשך תקופת טיפול בת 12 שבועות ועוד 12 חודשי מעקב. המשתתפים קיבלו מדבקת ניקוטין או מדבקת אינבו שבועיים לפני תאריך היעד להפסקת עישון (Target Quit Date, TQD) ולמשך עוד 12 שבועות. השימוש בצ'מפיקס החל שבוע לפני ה-TQD, נמשך עוד 12 שבועות ואח"כ הופסק בהדרגה. הפסקת העישון הוערכה על-פי מדידת רמות פחמן חד-חמצני ננשף במספר נקודות זמן. התוצאות הראו כי בטיפול המשולב היה שיעור גבוה יותר של הפסקת עישון בהשוואה לטיפול בצ'מפיקס בתום 12 שבועות, 24 שבועות ו-6 חודשים, בשיעור של 55.4% לעומת 40.9% (יחס סיכונים: 1.85, 95% רווח סמך, 1.19-2.89, P=0.007), 49.0% לעומת 32.6% (יחס סיכונים: 1.98, 95% רווח סמך, 1.25-3.14, P=0.004) ו-65% לעומת 46.7% (יחס סיכונים: 2.13, 95% רווח סמך, 1.32-3.34, P=0.002), בהתאמה. כמו-כן, שיעור תופעות הלוואי בטיפול המשולב היה גבוה יותר, אולם ללא מובהקות סטטיסטית במרבית המקרים.


החוקרים הסיקו כי הטיפול המשולב של צ'מפיקס עם NRT היה יעיל יותר בהשוואה לצ'מפיקס בלבד בטווח הזמן הנבדק, אולם הם התקשו להסביר את האפקט האדיטיבי של הטיפול המשולב, שכן 2 התרופות מכוונות לאותה משפחה של רצפטורים ניקוטיניים. אחת ההצעות הייתה שהשילוב בין תחילת ההשפעה המהירה של צ'מפיקס לבין ההשפעה המאוחרת של מדבקת הניקוטין תורם לאפקט אגוניסטי טוב יותר. עם זאת, תקפות הממצאים מוגבלת משום שאוכלוסית המחקר הייתה בריאה ותזמון הטיפולים היה מדוייק, דבר שאיננו משקף נאמנה את המציאות. המחקר גם לא בחן את ההשפעה של הטיפול המשולב על היארעות של תופעות לוואי נדירות המיוחסות לצ'מפיקס, כמו: דיכאון, התאבדות והפרעות קרדיווסקולריות.


צ'מפיקס מאושרת לשימוש כאמצעי המסייע להפסקת עישון במבוגרים מעל גיל 18. נכון להיום, קיימת אזהרה מפני טיפול משולב עם NRT לנוכח סיכון מוגבר לתופעות לוואי, בהן: בחילות, כאבי ראש, הקאות ועייפות, כפי שהודגם בתוצאות של מחקר אחר. לטענת החוקרים, דרושים עוד מחקרים ארוכי טווח שיוכיחו את הבטיחות והיעילות של הטיפול המשולב ואולי יגרמו ל-FDA לבחון מחדש את הנושא.

לקריאת הידיעה המלאה

לכל החדשות >

11/07/2014