חדשות

מתוך ויקיתרופות
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
Banner.jpg


Share on Google+ Share on Linkedin E-mail this page Share on twitter.com Share with Facebook
מה בין ההתפרצות האחרונה של נגיף האבולה לייצור תרופות בתוך צמחי טבק

ההתפרצות האחרונה של נגיף האבולה במערב אפריקה העלתה לכותרות את ZMapp, טיפול ניסיוני לנגיף הקטלני שהותר באחרונה לשימוש על-ידי ה-FDA בצעד חריג. מדובר בחיסון המכיל נוגדנים שאמורים לנטרל את הנגיף ובכך לסייע לגוף לסלק את התאים הנגועים. החיסון עדיין לא נבדק במחקרים קליניים, אולם היו לו תוצאות מבטיחות בבעלי-חיים, ועל-כן הוא נוסה במספר חולים. זווית מעניינת בהקשר של החיסון החדש היא העובדה שהוא מיוצר בתוך צמחי טבק (Tobacco) המשמשים כמעין מפעל חי לייצור תרופות.


השימוש בחוות גידול צמחים לצורך הפקת תרופות, תהליך שלעיתים מכונה "pharming", מאפשר ייצור של חלבונים מורכבים ובעלי ערך רב. הרעיון העומד בבסיס גישה זו הוא הכנסה של ה"תוכנית גנטית" של החלבון המבוקש לתוך הצמח, תוך ניצול של מנגנוני ייצור החלבונים בצמח לצורך הפקתו, ואחר-כך מיצוי של החלבון מתוך רקמות הצמח. הטבק הוא הצמח העיקרי המשמש למטרה זו משום שהוא גדל מהר והביולוגיה שלו מובנת היטב, אבל חלבונים הופקו גם בצמחים אחרים, למשל: חריע, גזר ותפוחי אדמה.


קיימות כיום מספר חברות ומעבדות אוניברסיטאיות המשתמשות בשיטה זו לשם הפקת תרופות למטרות שונות, בהן: סרטן, נגיף ה-HIV, נגיף המרבורג, נורווירוס וגם נגיף האבולה. אחת מהן היא חברת Medicago הקנדית אשר חוקרת חיסונים לשפעת המיוצרים בתוך צמחי טבק. לטענתה, ביכולתה לספק 30 מיליון מנות חיסון לשפעת בשנה, או 120 מיליון מנות במצב של התפרצות פנדמית של שפעת. כאמור, גם הטיפול הנסיוני באבולה, Zmapp של חברת Mapp Biopharmaceutical, מופק בחממות מיוחדות לגידול טבק במתקנים של חברתKentucky BioProcessing. נכון להיום, התרופה היחידה המופקת בתוך צמחים ומאושרת לשימוש בבני אדם היא אללייזו (®Taliglucerase alfa- ELELYSO), המיועדת לטיפול במחלת הגושה (Gaucher's disease). יש לציין שתרופה זו מופקת בתוך תאי גזר בתנאי מעבדה ולא בחוות גידול.


הגישה של ייצור תרופות בתוך צמחים נחקרת כבר קרוב ל-20 שנה, ולטענת מומחים, היא מציעה מספר יתרונות, בהם: עלויות פחותות בהשוואה לגישה סטנדרטית של שימוש בתאי יונקים, יכולת הפקה של חלבונים מורכבים וכן יכולת הפקה של כמויות גדולות של החומר המבוקש. על-אף יתרונות אלו, היא איננה מיושמת באופן נרחב בתעשיית התרופות. עם זאת, הגישה משכה את תשומת לבו הממשל הפדרלי בארה"ב, הרואה בה אמצעי מהיר וזול לייצור המוני של חיסונים במקרים של התפרצויות של מגיפות או התקפות טרור. ראוי לציין כי פיתוח החיסון הניסיוני לנגיף האבולה זכה לתמיכה ולמימון ממשלתי.



Ebola Puts Focus on Drugs Made in Tobacco Plants

לכל החדשות >

30/08/2014